Wtorek, 6 czerwca 2023r. | Imieniny: Norberta, Laurentego, Bogumila
Pokaż menu

Warsztaty, konkursy i rękodzieło

06 kwietnia, 2023

potrawy, kolaż zdjęć różnych potraw

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych w powiecie organizowane są liczne warsztaty oraz konkursy, które wspomagają kultywowanie naszych tradycji i zwyczajów. 4 kwietnia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim odbył się Konkurs Potraw Wielkanocnych. Uczniowie przygotowali potrawy, które zostały poddane ocenie komisji konkursowej.

Zwycięzcy konkursu w kategoriach:

zupa na świąteczny stół:

  1. miejsce – zupa chrzanowa I : Tadeusz Karcz i Martyna Prochacka,
  2. miejsce – wielkanocny żurek z chrzanem : Julia Oblak i Oliwia Korfel,
  3. miejsce – zupa chrzanowa II : Karolina Maniura i Nikola Mazur.

danie zasadnicze :

  1. miejsce – królik pieczony z pieczarkami i ziemniakami : Wiktor Domogała i Ewa Kowalczyk,
  2. miejsce – pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem : Marta Staniecka i Emilia Krzymińska,
  3. miejsce – rolada z indyka z purée ziemniaczanym i sałatką warzywną : Zuzanna Nowak i Zuzanna Woś.

świąteczny deser:

  1. miejsce – jajeczka wielkanocne : Julia Oblak i Oliwia Korfel,
  2. miejsce – serowa babka wielkanocna : Joanna Ciongwa i Viktoria Jendrysczyk,
  3. miejsce – babka majonezowa : Martyna Prochacka i Tadeusz Karcz.

Z ramienia powiatu w degustacji potraw konkursowych wziął udział Członek Zarządu Powiatu Krzysztof Łoziński.

Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom udziału w konkursie oraz kreatywności w interpretacji przepisów kulinarnych.

Źródło: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim

Mężczyzna wręczający dziewczynie dyplom.
Grupa młodzieży. Każda z 4 dziewczyn trzyma w rękach torebki prezentowe.
cztery osoby stojące obok siebie. W środku znajduje się chłopak i dziewczyna w strojach ludowych.
potrawy, kolaż zdjęć różnych potraw





Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Redakcja oraz właściciel Serwisu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za wypowiedzi i komentarze publikowane przez użytkowników oraz zastrzega sobie możliwość usunięcia lub edycji komentarzy zawierających treści znieważające lub powszechnie uważane za obelżywe. W momencie dodawania komentarza zapamiętywane zostają adres email oraz adres IP komentującego użytkownika (informacje te nie będa publikowane i wyświetlane).