Piękna z Rept: Tarta z cydrem najlepsza w „gasbudzie”
Tarta z malinami, jabłkiem, cydrem i chipsem czekoladowym z granolą autorstwa Julii Mielcarskiej zwyciężyła w konkursie na najlepsze danie z jabłkiem zorganizowanym w Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach.

– To danie to przypadek, receptura tworzyła się w zasadzie w czasie gotowania – śmiała się uczennica II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych, która pokonała przed chwilą dziesiątkę kolegów i koleżanek.
Zwycięskie danie ujęło jury wielością tekstur i smaków łączących delikatną słodkość z kwaskowatością.
Wśród 11 dań aż 10 to były desery. Jedyne danie wytrawne: rolada z piersi z kurczaka z panierce z sezamu nadziewane szpinakiem, serem i musem jabłkowym zdobyło drugie miejsce. Jego autorem okazał się Fabian Nicpoń, trzecie miejsce zajęła Martyna Sowa ze swoją tartą z budyniem waniliowym i jabłkami.
– Smakowało mi wszystko, ale ciasta francuskiego samodzielnie na konkursie bym się nie odważyła zrobić – nie kryła uznania dla deseru przygotowanego przez Natalię Szeligę, która zrobiła gwiazdkę z ciasta francuskiego z dodatkiem jabłka i rodzynki.
Laureaci konkursu otrzymali dziś nagrody w postaci albumów, gadżetów oraz biletów do Zabytkowej Kopalni Srebra. W niedzielę w czasie Wyborów Pięknej z Rept dostaną jeszcze sadzonki tarnogórskiej jabłoni.
Dania oceniało jury w składzie: Grzegorz Bien finalista prigramu MasterChef TVN, Stanisław Karcz – wiceprezes Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Tarnogórskiej i doświadczony restaurator, Jolanta Tuszyńska wiceburmistrz Tarnowskich Gór ds. społecznych, Tomasz Respondek – dyrektor szkoły oraz Mariusz Jarzombek z Urzędu Miejskiego .
W sobotę druga odsłona rywalizacji – tym razem w konkursie oceniane będą dania z kaczki oraz szarlotki przygotowane przez tarnogórskich restauratorów.
Wybory Pięknej z Rept: konkurs dla młodych kucharzy rozstrzygnięty!